De vervaardiging van een kroon, brug, facing voltrekt zich in een aantal nauw gedefinieerde stappen. Alles begint met het protocol voor de tandarts. Want Tandmeesters kan alleen een topproduct leveren samen met de tandarts en patiënt.

 

Stappenplan Kroon-en Brugwerk:

  1. De eerste stap van het protocol is dat Tandmeesters het gebit van de patiënt onderzoekt op kleur, vorm, samenstelling en bijzonderheden. Deze worden vervolgens vastgelegd door middel van digitale fotografie, aantekeningen en kleurstalen.
  2. Vervolgens bespreken de tandarts en Tandmeesters het behandelplan. Belangrijk om rekening te kunnen houden met de toekomstige behandeling, mogelijke andere ontwikkelingen en specifieke eigenschappen.
  3. Dan gaat de tandarts aan het werk, hetgeen onder meer resulteert in een gipsafdruk van de geprepareerde elementen, het fundament voor de kroon, brug of facing. Verder wordt in deze fase bepaald welke onderstructuur Tandmeesters zal gebruiken: volkeramiek of edelmetaal.
  4. Dan is het weer de beurt aan Tandmeesters: eerst giet de gipstechnieker de afdruk uit, dit betekent dat er een positief wordt gemaakt van de gehele bovenkaak en onderkaak, inclusief het geprepareerde element. Belangrijk voor een goed passende kroon die niet te hoog of te laag is en perfect past tussen de andere.
  5. Vervolgens gaat de goudtechnieker aan de slag, een achterhaalde term want goud wordt steeds meer door andere materialen vervangen. De goudtechnieker bouwt op basis van het geprepareerde element de onderstructuur van de kroon of brug, hierop wordt straks het keramisch materiaal opgebakken.
  6. Dit is de taak van de porseleintechnieker. Met een fijn kwastje en spateltjes brengt hij laag voor laag het keramiek op. Na elke laag gaat het werkstuk de oven in waar het op een temperatuur van rond de 900°C gedurende twintig tot dertig minuten wordt gebakken. Het materiaal krimpt dan met ongeveer 18% en verkrijgt zijn hardheid. Dit proces herhaalt zich een aantal keren totdat de kroon perfect is.
  7. Nu kan de afwerking beginnen. Deze bestaat eerst uit het slijpen om er een ‘natuurlijke’ tand of kies van te maken met groefjes, karteltjes en andere natuurlijke kenmerken. Vervolgens komt het zogenaamde afglanzen: een heel dun laagje wordt op het werkstuk aangebracht en weer gaat het de oven in, deze keer op een aanzienlijk lagere temperatuur. Afhankelijk van het keramiek kan afglanzen ook plaatsvinden door middel van een uitgekiend bakproces alleen.

Pas als al deze stappen doorlopen zijn, en het werkstuk de eindcontrole is gepasseerd, kan het naar de tandarts voor plaatsing. Een perfect passende kroon, brug of facing heeft weer zijn weg gevonden naar de nieuwe en trotse eigenaar.

 

Stappenplan prothese:

Een prothese ofwel kunstgebit aanmeten is een proces van meerdere stappen en handelingen die de behandelaar en patiënt samen ondergaan.

  1. De beginafdruk:
    De weg naar de nieuwe prothese begint bij de alginaat afdruk.  Dit is een algemene afdruk van de boven en onderkaak. Deze afdrukken worden in het laboratorium  uitgegoten in gips.
  2. De individuele afdruk:
    Op de modellen die van de beginafdruk gemaakt zijn, kan nu in het laboratorium de individuele lepel gemaakt worden. Deze afdruklepel is individueel op uw kaken gemaakt en kan alleen voor u gebruikt worden. Deze individuele afdruklepel wordt gemaakt om een zeer precieze afdruk van uw kaken te kunnen maken. Wanneer de afdrukken genomen zijn, gaan ze weer naar het laboratorium en worden uitgegoten in gips. Dit zijn de  definitieve gipsen modellen, waarop de protheses gemaakt gaan worden.
  3. Het beet bepalen:
    In het laboratorium zijn op de definitieve modellen beetplaten vervaardigd. Dit zijn kunststof platen met was erop bevestigd om te bepalen hoe u dicht bijt en wat voor een bewegingen u met de mond en kaken maakt. Als dit is vast gelegd, gaan we ook meteen het type tand en de kleur uitzoeken. Zo heeft u de mogelijkheid mee te kijken en te bepalen bij welk type tand u zich het beste voelt.
  4. Het passen in was:
    Nadat de beet is vastgelegd, kunnen de gipsen modellen met de wasbeet naar het laboratorium en kunnen de tandtechnici beginnen aan de opstelling met de door u uitgekozen tanden. Wanneer dit klaar is, kunnen we de prothese bij u gaan passen. De prothese is in deze fase nog in was, zodat er nog eventuele aanpassingen verricht kunnen worden. Vaak kunnen deze aanpassingen meteen weer gepast en bekeken worden. Wanneer u de passing goed vindt, kan de prothese weer naar het laboratorium om omgezet te worden in kunststof om vervolgens bewerkt, gepolijst en afgeleverd te worden, zodat de prothese klaar is de mond in te gaan.
  5. Plaatsen:
    De prothese is nu zo goed als af. Bij het plaatsen wordt gekeken of de prothese helemaal goed functioneert  en of u er helemaal tevreden mee bent.
  6. Nazorg:
    Binnen twee weken na het plaatsen van de nieuwe prothese willen we u nog een keer zien om te kijken of de prothese op alle mogelijke manieren goed zit. Iets wat vaak voorkomt en waar u rekening mee kan houden, is dat de nieuwe prothese een klein blaartje (drukplekje) kan geven in de mond. Dit kan gemakkelijk verholpen worden door een klein stukje van de prothese in te slijpen.